Kompletan vodič za kupovinu ugaone garniture

Zašto je važan odabir prave ugaone garniture

Ugaona garnitura je srce dnevnog boravka.

Zbog svog specifičnog oblika, ugaona garnitura može da kreira jedinstven osećaj udobnosti i povezanosti u prostoru. U estetskom smislu, ona može biti centralna tačka koja privlači pažnju i definiše stil cele prostorije. Sa pravilnim izborom boje, materijala i dizajna, ugaona garnitura može da se uklopi u svaki stil, bilo da je to moderni, klasični ili minimalistički.

ugaona garnitura steffes

Veličina prostora i merenje

Pre nego što krenete u potragu za savršenom ugaonom garniturom, ključna je tačnost merenja vašeg prostora.

Bez obzira koliko atraktivna ili funkcionalna garnitura može biti, ako se ne uklapa u vaš dnevni boravak, može postati veliki problem. Tačna merenja omogućavaju vam da se uverite da će garnitura odgovarati prostoru, omogućiti dovoljno prostora za hodanje, i ne preopteretiti sobu.

Kako pravilno izmeriti prostor za ugaonu garnituru

Da biste pravilno izmerili prostor za ugaonu garnituru, sledite ove korake:

 1. Izmerite dužinu i širinu sobe: Zabeležite sve dimenzije, uključujući visinu prostorije, kako biste imali potpuni pregled prostora.
 2. Odredite poziciju garniture: Razmislite gde želite da postavite ugaonu garnituru. Najčešće opcije su u uglu sobe ili uz jednu stranu zida.
 3. Izmerite prostor za hodanje: Osigurajte dovoljno prostora za hodanje oko garniture. Preporučuje se najmanje 50-60 cm slobodnog prostora sa svake strane gde će se prolaziti.
 4. Izmerite vrata i hodnike: Izmerite širinu svih vrata i hodnika kroz koje će garnitura morati da prođe. Ovo je važno kako biste osigurali da garnitura može biti unesena u sobu bez problema.

Korišćenje krep trake za vizualizaciju

Jedan od najefikasnijih načina da vizualizujete kako će se nova ugaona garnitura uklopiti u vaš prostor je korišćenje krep trake. Evo kako to možete učiniti:

 1. Odredite dimenzije garniture: Kada znate tačne dimenzije garniture koju želite, prenesite te mere na pod koristeći krep traku.
 2. Označite oblik garniture: Zalepite krep traku na pod tako da označite tačan oblik i veličinu garniture. Ovo će vam pomoći da vidite koliko prostora garnitura zauzima.
 3. Proverite prostor za hodanje: Proverite da li ima dovoljno prostora za hodanje oko garniture. Ukoliko primetite da je prostor previše zbijen, možda ćete morati da razmotrite manji model.

Oblici i položaji ugaonih garnitura

L ugaona garnitura

L ugaona garnitura je jedan od najpopularnijih izbora za dnevne sobe.

Njena glavna karakteristika je oblik slova „L“, koji omogućava fleksibilnost u postavljanju. Ove garniture su odlične za maksimalno iskorišćavanje uglova sobe, pružajući dodatni prostor za sedenje bez zauzimanja previše podne površine.

L ugaone garniture su idealne za manje i srednje dnevne sobe gde je važno optimalno iskoristiti prostor. Takođe su odlične za otvorene planove prostora jer mogu da služe kao vizuelna barijera između različitih funkcionalnih zona, poput odvajanja dnevnog boravka od trpezarije.

ugaona garnitura steffes

C ugaona garnitura

C ugaona garnitura ima oblik slova „C“, što je čini centralnom tačkom za socijalnu interakciju. Njihov jedinstveni oblik podstiče razgovor i čini ih idealnim za društvena okupljanja. Obično su nešto veće, što znači da nisu uvek pogodne za manje prostore.

U ugaona garnitura (Zakrivljena)

U ugaone garniture pružaju obilje prostora za sedenje, što ih čini savršenim za veće dnevne sobe. Njihov oblik omogućava sjajnu vidljivost ka televizoru ili kaminskom ognjištu, što ih čini idealnim za porodične filmske večeri ili velike društvene događaje.

Materijali i vrste tkanina za ugaonu garnituru

Pri izboru materijala za vašu ugaonu garnituru, bitno je uzeti u obzir nekoliko faktora: izgled, dugotrajnost, održavanje i udobnost. Evo nekoliko najčešćih materijala i njihovih karakteristika:

 1. Koža: Koža je luksuzan i izdržljiv materijal koji dodaje sofisticiran izgled vašem enterijeru. Lako se čisti i održava, ali može biti skuplja opcija.
 2. Tkanina: Tkanine nude raznovrsnost u bojama i teksturama. One su obično mekše i udobnije za sedenje, ali mogu zahtevati redovnije čišćenje.
 3. Mikrofiber: Mikrofiber je izuzetno izdržljiv i otporan na mrlje. Odličan je izbor za porodice s decom ili kućnim ljubimcima.
 4. Velur: Velur pruža luksuzan i elegantan izgled, ali može biti teže za održavanje jer privlači prašinu i dlake.
 5. Eko koža: Eko koža je održiva i pristupačna alternativa pravoj koži, sa sličnim izgledom i osećajem, ali manje izdržljiva.

Koža vs. tkanina: prednosti i mane

Koža:

 • Prednosti:
  • Lako se čisti i održava
  • Dugotrajna i otporna na habanje
  • Dodaje luksuzan izgled prostoru
 • Mane:
  • Može biti skupa
  • Može biti hladna zimi i lepljiva leti
  • Manje udobna od tkanine

Tkanina:

 • Prednosti:
  • Mekša i udobnija za sedenje
  • Širok izbor boja i tekstura
  • Obično pristupačnija
 • Mane:
  • Teže za čišćenje i održavanje
  • Može upijati mirise i mrlje
ugaona garnitura steffes

Sintetički materijali

Sintetički materijali kao što su poliester, mikrofiber i eko koža idealni su za domaćinstva s decom i kućnim ljubimcima zbog svoje izdržljivosti i lakog održavanja.

Ovi materijali su otporni na mrlje, lako se čiste i ne blede brzo. Takođe su manje podložni ogrebotinama i habanju u poređenju s prirodnim materijalima.

Dodatni saveti prilikom kupovine ugaone garniture

Razvlačenje ugaone garniture: kada je korisno

Ako često imate goste ili živite u manjem prostoru, ugaona garnitura sa funkcijom razvlačenja može biti izuzetno korisna. Ova opcija omogućava vam da brzo i lako pretvorite garnituru u udoban ležaj za goste. Ovo je praktično rešenje koje dodaje funkcionalnost vašem dnevnom boravku.

ugaona garnitura steffes

Opcije za skladištenje stvari: kako održati urednost

Mnoge ugaone garniture dolaze s ugrađenim prostorima za skladištenje, što je idealno za održavanje urednosti u vašem domu. Ovi prostori mogu biti ispod sedišta ili u rukohvatima garniture, pružajući dodatno mesto za odlaganje posteljine, knjiga, igračaka ili drugih sitnica. Ovo je odličan način da održite dnevnu sobu urednom i organizovanom.

Ako ste u potrazi za visokokvalitetnom ugaonom garniturom koja će savršeno odgovarati vašem prostoru, kontaktirajte D.T.R. STEFFES.

Naša kompanija, sa sedištem u Arilju i prodajnim mestima u Beogradu, nudi širok asortiman proizvoda od drveta i nameštaja koji se mogu prilagoditi vašim specifičnim potrebama. Dugogodišnje iskustvo i posvećenost kvalitetu čine nas pouzdanim izborom za sve vaše potrebe u opremanju doma.

Dođite i uverite se u kvalitet naših proizvoda.

STEFFES

DOĐITE I UVERITE SE U KVALITET NAŠIH PROIZVODA

Brižljivo čuvamo kvalitet koji smo imali od početka kao i poverenje koje smo stekli kod potrošača.